samedi 4 août 2012

Confiture

Nous n'avons presque pas de fruits dans le jardin, la vague de froid en février, après le mois de janvier trop doux et quelques orages de grêle ont eu raison des bourgeons...
Pour mes confitures c'était presque râpée,  si j n'était pas tombée sur une recette de gelée de fleurs de pissenlits... il faut cueillir 200 fleurs pour 3 pots, mais c'est bon, avec un arrière goût de miel... (pour la recette tu peux m'envoyer un mail.)
We hebben haast geen fruit in de tuin door de plotseling kou in februari na een te zachte januari maand en doe daar nog een paar hagelbuien overheen... 
gelukkig viel ik op een recept van paardenbloemegelei, waar voor je 200 bloemen moet plukken, lekker en origineel met  een nasmaak van honing, het recept vind je op het excellente blog van Hanneke hier.

Au marché j'ai pu acheter trois kilos d'abricots à confiture.

  • J'ai fait quelques pots de confiture d'abricots à la lavande  (rajouter une bonne poignée de fleurs de lavande frais) et d'amande amère (pour un kilo d'abricots, casser 15 noyaux d'abricot, enlever l'amande entière et les peler et les rajouter également pendant la cuisson). 
  • J'ai fait une autre confiture avec un melon bien mur et les abricots qui restaient et quelques feuilles de menthe.
Ma voisine  encore plein de rhubarbe dans son jardin, parfaite pour la confiture, car trop dure maintenant pour en faire des tartes.

  • J'ai rajouté 40 grammes de gingembre frais râpée à un kilo de rhubarbe, ça donne un bon goût épicé qui change un peu...
Et pour offrir un pot il faut le scrapper!
voici un pot de l'année dernière quand l'arbre croulait sous les quetches...
Op de markt kon ik een paar kilo abrikoosjes voor jam kopen

  • Daarvan heb ik abrikoos-lavendeljam gemaakt (voeg een volle hand lavendelbloemen aan de abrikozen en de suiker toe) met bittere amandel (voor 1kg abrikozen 15 pitten openbreken, de amandels er héél uit halen en pellen en toevoegen tijdens het koken van de jam)
  • En van de abrikoosjes die nog over waren en een goed rijpe meloen en wat verse munt heb ik nog een paar potten gemaakt.
De buurbvrouw heeft nog genoeg rabarber in de tuin, die nu niet meer lekker is om taart van te maken maar prima geschikt is voor een paar potten jam.

  • om het wat pittiger te maken heb ik er 40 gram verse geraspte gember aan toegevoegd (voor 1kg rabarber). 
Leuk om een potje te scrappen en weg te geven, zoals het potje hierboven van vorig jaar toen de boom gebukt ging onder een zware vracht pruimen...

14 commentaires:

Riet a dit…

Jij kan toch ook van alles Marjanne.
Meis wat een geduld heb je.
Ik heb daar echt geen geduld voor.
Eetsmakgelijk zal best heel lekker zijn.

Liefs Riet.

angelique (anlou) a dit…

hoi meis
jeetje dat dat kon met paardenbloemen het is mij te veel werk hoor om dat te maken, maar alles klinkt wel lekker, ik hou er wel van om altijd alles te proeven, hihihihhihihiihih
jeetje ik heb een hoop mooie creatie's van je gemist, maar heb ze nu gezien, toppie meis, je zit echt niet stil hé, groetjes aan je hubby
een super fijn weekend meis
liefs angelique

Nicole Hascoet a dit…

Oh yummy! Cela parait trop delicieux. C'est la premiere fois que j'entends parler de confiture de fleur de pissenlit!
peux tu m'envoyer la recette, tu as mon email je crois.
Passe un bon week-end.
Bises xx

Hanneke a dit…

Wat ziet dat er leuk uit daar op die tafel.

Elizabeth a dit…

Wat mooi om te zien hoe de potjes jam daar staan te pronken. Wat een werk om te doen, maar ik denk dat jij het leuk vind om te doen.. en dan speelt tijd geen rol..

Groetjes, elizabeth

Christine a dit…

Het water loopt me uit de mond Marjanne,
Wat benijd ik je jam makerij.
Ik ben dol op jam, maar zelf gemaakt heb ik hem nog nooit.
Ik heb ook geen fruitbomen, anders had ik het vast al een keer gedaan.
Knuffels Chrissie

Lilly a dit…

wat lekker al die jams.
Dat je met paardebloemen jam kon maken wist ik ook niet.
Ik kan wel zeggen ...die zelf gemaakte jam smaakt het lekkerste

groetjes, Lilly

Evy a dit…

Je ne suis pas très gourmande en confiture, mais je vois que tu as su trouver des ingrédients pour faire des confitures nouvelles.
Bises
Evy

Yvonne van Bruggen a dit…

Klinkt heel erg lekker!! Heb zelf nog nooit jam etc. gemaakt.. Misschien toch maar eens proberen :-)
Groetjes, Yvonne

Anneke a dit…

hoi duizendpootje.
alles goed daar?
je bent weer heel actief geweest zie ik en de jam hm,,,,,,,,,,,,,,ziet er heerlijk uit.
ben weer terug nu op blogger en kom gauw weer kijken.
liefs van An

Judith a dit…

Wow, jij bent leuk druk geweest. heerlijke jam, zo te horen. Knap van jou! Hier staan nog een paar honderd gram pruimen in de koelkast te wachten om tot jam verwerkt te worden... Ik denk dat ik jou eens uitnodig (-:

Eet smakelijk!
Trouwens, het met haakwerk versierde dekseltje maakt de jam nog aantrekkelijker.

Groetjes, Judith

Durvina a dit…

Dit zou ik nou nooit bedenken! Wat leuk dat je zelfs hiermee iets lekkers kunt maken.
Ik moet je gelijk mijn schaamte bekennen!
Kom er zojuist achyer nog nooit een volger van jou blpg te zijn!!! Ohhhh...
Ik hoop dat je het mij vergeeft?
Wij zijn zojuist terug van vakantie, tja Frankrijk blijft ook mooi, wat hebben we genoten!

Liefs, Durvina

Janny a dit…

Heerlijk altijd die eigengemaakte confitures! Heb je al vakantie?
Zo ja fijne vakantie en nu lekker mooi weer toch bij jullie?

Fijn weekend,

Janny

Elizabeth a dit…

wat een activeling ben je...goed bedoeld hoor. haha.
En hoe is die paardebloemenjam? ik ben heeeeel benieuwd of ie lekker smaakt. Kun je dat mij vertellen voor ik er ook mee aan de slag ga?